Oplaadpunten.nl
Home
Oplaadpunt aanmelden
Help
Berichten
Contact
Fietsoplaadpunten
Waarom een laadpaal voor jouw bedrijf aanschaffen?
21 april 2022 door Redactie
Overweeg je een
laadpaal
voor je
bedrijf
te kopen? In veel gevallen is dit een goed idee, helemaal met het oog op de toekomst. In dit artikel zetten wij uiteen waarom een laadpaal voor het bedrijf zo’n goed idee is én wat je moet zoeken in een laadstation voor de zaak. Zo weet je niet alleen het ‘waarom’, maar óók het ‘hoe’ en ‘wat’.
Wat zijn de voordelen van laadpalen kopen voor een bedrijf?
Het hebben van een of meerdere laders op de zaak heeft meerdere voordelen, waarvan sommigen afhangen van de specifieke situatie. Deze voordelen zijn:
• Goedkoper en gemakkelijker opladen voor je elektrische wagenpark.
• Duurzame uitstraling naar eventuele klanten.
• Vorm van service voor klanten.
• Eigen (zakelijke) laadpalen zijn te gebruiken i.c.m. zonnepanelen, wat het laden nog zuiniger en goedkoper maakt.
Is een laadpaal verplicht voor bedrijven?
In specifieke gevallen is het plaatsen van
een laadpaal bij het bedrijf
zelfs verplicht. Sinds 2020 geldt dat er bij ieder bedrijf met meer dan tien parkeerplaatsen minstens één lader op tien parkeerplaatsen moet zijn.
De kosten van een zakelijke laadpaal
Hoeveel kost het nu om een laadpaal voor een bedrijf aan te schaffen en te laten plaatsen bij je bedrijf? Dit hangt natuurlijk af van welke laadpaal je kiest. Hier kunnen we dus geen concrete uitspraken over doen. Wél kunnen we vertellen dat een laadpaal zichzelf langzaam maar zeker terugbetaalt. Een initiële investering is weliswaar vereist, maar vanwege de lagere kosten van het laden ben je in de loop der tijd netto een stuk goedkoper uit. Uiteraard worden er per bedrijf verschillende eisen gesteld aan een laadpaal. Bedrijf A heeft misschien genoeg aan een eenvoudige 11 kWh laadpaal met autorisatie functie, terwijl bij bedrijf B drie 22 kWh laadpalen met dubbele sockets, een uitgebreide backoffice en misschien nog wel meer opties gewenst zijn.
Subsidie mogelijk?
Ook zijn er verschillende belastingvoordelen. Zowel de Milieu Investeringsaftrek (MIA) als de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) zijn van toepassing bij aanschaf van een lader voor je bedrijf. Daarnaast kan het zijn dat je aanspraak kunt maken op lokale en/of regionale subsidiepotjes.
Wat zijn de eigenschappen van een laadoplossing voor op de zaak?
Of de laadpaal bij het bedrijf nu voor je werknemers of klanten is bedoeld, het is van groot belang dat je bedrijfslaadpaal voldoet aan jouw eisen en voorkeuren. Deze kunnen gaan over het type laadstation (wandlader vs. laadpaal), het type stroom waarmee er opgeladen wordt (AC of DC), het maximale laadvermogen en tal van andere zaken, zoals een backoffice of autorisatie via laadpas of laaddruppel. Overigens doe je er verstandig aan te realiseren dat een laadpaal voor op de zaak anders is dan een
laadpaal thuis
, al zijn de verschillen slechts gering.
Laadpaal bedrijf aanschaffen? Hier moet je op letten
Voor zakelijke gebruikers zijn er namelijk een aantal overwegingen waar extra rekening mee moet worden gehouden:
1. ‘Dubbele laadpaal’ biedt uitkomst bij groot wagenpark
Zo zien we bijvoorbeeld dat een laadpaal of wandlader met een dubbele laadaansluiting, ook wel een ‘dubbele laadpaal’ genoemd, doorgaans handig is voor een laadpaal bij het bedrijf. Bijvoorbeeld als je een groter wagenpark hebt of regelmatig veel klanten tegelijk ontvangt. Met een lader met een dubbele socket kun je je werknemers of klanten vrijwel altijd een laadplek aanbieden. Dat is wel zo handig en gastvrij.
2. Voorkom overbelasting met Dynamic Load Balancing
Als je meerdere laadpalen hebt kan het voorkomen dat de elektrische installatie overbelast raakt. Daarom raden wij zakelijke gebruikers altijd aan te kiezen voor een model met Dynamic Load Balancing. Dit is een functie die het energieverbruik continu monitort en zo nodig het laadvermogen reduceert.
3. Inzicht in het laadproces met een backoffice en kWh-meter
De voordelen van je eigen laadpaal/laadpalen bij jouw bedrijf worden nóg groter met een ‘slimme’ laadpaal uitgerust met een backoffice en gecertificeerde kWh-meter. Hiermee krijg je meer inzicht in de laadtijd, de laadefficiëntie en tal van andere zaken. Ook kun je aan de hand van deze functies de laadkosten verrekenen met anderen.