Op vakantie met een elektrische camper? Houd rekening met deze 5 punten!

11 mei 2023 door Redactie

Op vakantie met een camper is het ultieme gevoel van vrijheid. Heb jij ook zo’n zin om naar je vakantiebestemming te rijden om onderweg allemaal mooie plekjes tegen te komen? Of je maakt de reis zelf je bestemming en rijdt gewoon je neus achterna! Onderweg bepaal je waar je heen gaat en overnacht. De mogelijkheid om overal te kunnen stoppen en te genieten van de omgeving; het is voor veel mensen onweerstaanbaar. En met de komst van elektrische campers wordt het nog aantrekkelijker, aangezien je zo het milieu minder belast. Het is een goede manier om vakantie te vieren én je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je op pad gaat met zo'n elektrisch voertuig, om niet voor onverwachte problemen te komen te staan. Wij geven je 5 tips zodat jouw campervakantie een succes wordt!

1. Elektrische camper huren

Als je zelf geen elektrische camper hebt, kun je er natuurlijk altijd eentje huren. Dat is ook vaak handiger dan er zelf eentje aanschaffen, want dat is behoorlijk kostbaar. Goboony brengt bezitters van campers en potentiële huurders bij elkaar. Omdat de campers van particuliere eigenaren zijn, zijn ze vaak heel schoon, goed verzorgd en gezellig en knus. Je kunt er dus heel goed terecht om een camper te huren direct van de eigenaar. Let bij het huren van een elektrische camper op of deze geschikt is voor jouw reisdoel en of deze genoeg ruimte biedt voor al jouw bagage en eventueel gezelschap.

2. Oplaadpunten

Een belangrijk punt bij het rijden met een elektrische camper: oplaadpunten vinden onderweg. Zorg dat je weet waar deze zich bevinden zodat je niet zonder stroom komt te staan en daardoor stil komt te staan langs de weg. Gelukkig zijn er steeds meer laadstations beschikbaar, maar bekijk wel goed of deze locaties ook geschikt zijn voor campers (qua hoogte en breedte). Ook is het handig als je weet wat de tarieven zijn om op te laden.

3. Vignetten

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je in sommige landen en steden over een milieu- of ander vignet moet beschikken, anders mag je met de camper niet de weg op. Zo moet je in Oostenrijk en Zwitserland een vignet kopen om van de snelweg gebruik te kunnen maken en in delen van Rotterdam bijvoorbeeld, mag je met een ouder vervoermiddel niet rijden zonder vignet. Bedenk dus op voorhand door welke landen en steden je wilt rijden en vraag ruim op tijd de vignetten daarvoor aan, zodat je ze voor vertrek ontvangen hebt. Zo voorkom je boetes en andere vervelende verrassingen.

4. Route

Met een elektrische camper ben je net wat minder vrij dan een camper die op brandstof rijdt, puur door het feit dat er minder oplaadpunten zijn dan benzinestations. Gelukkig worden deze oplaadpunten steeds talrijker. Toch is bij het plannen van jouw route dus wel belangrijk om rekening te houden met de afstanden die je per dag wilt afleggen en waar de oplaadpunten zich bevinden. De actieradius van een elektrische camper is ongeveer 300 kilometer wanneer je op een normale manier rijdt en de camper niet heel erg zwaar bepakt. Meestal rust je om de twee uur rijden, dus als je die tussenstops plant bij een snellader, is de accu weer opgeladen tegen de tijd dat jij je koffie en broodje op hebt. Ook is het handig om te kijken naar campings of overnachtingsmogelijkheden langs de route, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je 's avonds op zoek bent naar een slaapplek. Van tevoren een route uitstippelen heeft ook het voordeel dat je zeker weet dat je veel moois te zien krijgt. Het is bovendien een super leuke vorm van vakantie voorpret!

5. Bagage

Last, but not least: denk goed na over wat je allemaal mee wilt nemen op reis en hoeveel ruimte daarvoor beschikbaar is in de camper. Houd er rekening mee dat elektrische campers vaak iets minder ruimte bieden dan traditionele campers, dus wees selectief in wat je meeneemt. Neem in ieder geval een campingtafel en stoelen, anti-muggenspray en een EHBO-pakket mee. Voor een ‘groene’ vakantie is het ook belangrijk om ecologische producten mee te nemen, zodat je een teiltje met afwaswater gewoon in de struiken leeg kunt gieten, zonder de prachtige natuur schade te berokkenen. Verder zijn een paar spelletjes en een badmintonset erg leuk om mee te nemen. Geniet van de ultieme vrijheid tijdens je vakantie en verklein je ecologische voetafdruk door te kiezen voor een elektrische camper. Met bovenstaande tips wordt het zeker een onvergetelijke tijd!


© 2023 - Chargepoints B.V.