Let op deze 7 dingen om te voorkomen dat je met je fiets in de problemen komt bij een oplaadpunt

26 april 2023 door Redactie

Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren enorm toegenomen en het is makkelijker dan ooit om ermee te reizen. Maar als je niet goed voorbereid bent op het laden van je accu, kan dit tot vervelende situaties leiden. Om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt bij een oplaadpunt, moet je op 7 verschillende dingen letten. Door deze tips in acht te nemen, voorkom je dat je fiets in de problemen komt bij een oplaadpunt.

Of je het accu het nog doet

In de eerste plaats is het van groot belang om te kijken of je accu het nog doet. Zonder een functionerende accu zal het immers een stuk lastiger worden om te fietsen. Daarbij zijn elektrische fietsen ook nog eens vrij zwaar, waardoor je dubbel gestraft wordt wanneer de accu het niet goed doet. Daarom is het belangrijk om hier naar te kijken voordat je met je fietstocht begint. Op plekken als KWS Seuren kun je in het ergste geval nog een nieuwe accu relatief snel in huis halen.

Hoeveel stroom er nog in de accu zit

Ten tweede moet je kijken hoeveel stroom er nog in je accu zit. Op deze manier weet je of je genoeg stroom hebt voor de tocht die je gaat maken en of dat je tussentijds opladen nodig is. Ook hier is het fijn om te weten waar je terecht kunt als dat nodig is. Bij veel openbare oplaadpunten zul je snel geholpen worden, maar even zo belangrijk is het om op de juiste manier van stroom te voorzien.

Hoe snel je accu leeg raakt

Verder is het ook goed om uit te zoeken hoe snel je accu leeg raakt. Je moet hier rekening mee houden wanneer je bepaalde stukken gaat fietsen, want in sommige gevallen ben je misschien genoodzaakt om je accu tussentijds op te laden. Zorg ervoor dat je informatie over het opladen en de stroomspanning goed opslaat, zodat je een oplaadpunt weet te vinden wanneer je er één nodig hebt.

Of je op tijd een oplaadpunt zal vinden

Tevens is het belangrijk om te kijken of je op tijd een oplaadpunt zal vinden. Niet alle plaatsen waar je naartoe gaat, bieden namelijk openbare oplaadpunten aan. Hier kan je vooraf al goed naar worden kijken, zodat je geen vervelende situatie tegenkomt als je onderweg bent. Ook kun je oplaadpunten zoeken in de buurt waar je toch al heen gaat, want op die manier weet je precies waar te vinden als het nodig is. Dit kan je aardig veel tijd schelen.

Kijk naar de stroomspanning

Als vijfde is het van belang om naar de stroomspanning te kijken. Er zijn verschillende stroomspanning varianten, dus als je op reis gaat met je fiets moet je goed controleren of de stroom die jouw accu nodig heeft, ook beschikbaar is bij de oplaadpunten die je onderweg tegenkomt. Wanneer je bijvoorbeeld bij een oplaadpunt voor auto's stopt, moet je controleren of de stroom spanning die gebruikt wordt soortgelijk is aan wat jouw fiets nodig heeft. Anders kan je accu bij het opladen namelijk wat schade oplopen; iets wat je dus zeker wilt voorkomen.

Gebruik de juiste kabels

Ook is het van belang om de juiste kabels te gebruiken. Er zijn verschillende soorten kabels die bij verschillende oplaadpunten horen, dus dus wees goed voorgelicht wanneer je een plek bezoekt waar je jouw fiets kan opladen. Gebruik voor de zekerheid altijd de kabels die bij het oplaadpunt horen indien deze er zijn, zodat je zeker weet dat er geen schade kan ontstaan aan je fiets of het oplaadpunt zelf.

Zet een alarm

Tot slot is het slim om een alarm te zetten zodra je met het opladen bent begonnen. Meestal geeft het oplaadpunt aan hoeveel minuten het nog duurt voordat je fiets klaar is met opladen. Daardoor kun je een wekker zetten die afgaat zodra het opladen klaar is. Zo voorkom je dat je fiets langer dan nodig wordt blootgesteld aan elektriciteit en de accu te snel leeg raakt. Zet je fiets dus lekker op slot en geniet van de lokale omgeving totdat je alarm afgaat.

Al met al zijn dit 7 belangrijke tips om problemen bij oplaadpunten te voorkomen. Door hier goed op te letten, kun je jouw fiets en het oplaadpunt goed onderhouden en verschillende plekken bezoeken zonder problemen. Probeer deze tips dus altijd toe te passen, zodat je nooit met problemen komt te zitten! Veel plezier met je fietstocht in Nederland!


© 2023 - Chargepoints B.V.