Kun je een elektrische scooter opladen aan een publieke laadpaal?

17 augustus 2022 door Redactie

Een eleketrische scooter heeft zo zijn voordelen. Hij rijdt goedkoper en zuiniger dan een brommer op benzine. Je maakt namelijk geen (hoge) kosten voor (schadelijke) brandstof. Hij heeft wel een kleinere actieradius dan brommers die op benzine rijden. Hierdoor is de kans groot dat je hem onderweg moet opladen, zeker als je een lange afstand gaat afleggen. Maar waar kun je je E-scooter eigenlijk opladen en hoe gaat dat in zijn werk? Je leest het hier.

Openbare laadpalen voor elektrische brommers

Er komen steeds meer elektrische voertuigen bij en hierdoor stijgt ook het aantal openbare laadpalen. Hoewel de meeste gericht zijn op elektrische auto’s, komen er ook steeds meer openbare laadpalen speciaal voor elektrische scooters, scootmobielen en fietsen. Deze laadplekken hebben vaak een gewoon stopcontact, waar de standaard bijgeleverde kabel in zou moeten passen. Veel elektrische bromfietsen hebben een uitneembare batterij. Dat betekent dat je deze zelfs binnenshuis en op de werkvloer kunt opladen.

Openbare oplaadpunten door heel Nederland

Op veel plekken in Nederland staan publieke laadpalen. Ze zijn dus niet moeilijk te vinden en er is er vrijwel altijd wel een bij je in de buurt. Ze staan langs de openbare weg, in parkeergarages, bij bedrijven en bij bewaakte fietsenstallingen. Ook restaurants, cafés en fietsenwinkels bieden steeds vaker publieke (fiets)laadpunten aan. Met apps als Smoov, InCharge en Oplaadpunten kun je ze zelf opzoeken.

Let wel op: sommige openbare laadpalen zijn niet geschikt voor Light Electric Vehicles (LEV). Deze laadpalen zijn bedoeld voor auto’s en zullen waarschijnlijk geen ‘normaal’ stopcontact hebben. Ook als je een speciale stekker hebt waarmee je je scooter daaraan zou kunnen opladen is het handig om te checken of het wel mag.

Goedkoop je elektrische bromfiets opladen

Het is relatief goedkoop om je E-scooter op te laden. Het kost je gemiddeld namelijk enkele tientallen centen per oplaadbeurt. Het duurt gemiddeld zo’n drie uur op de accu volledig op te laden. Dit komt doordat de laatste 25 procent langzamer gaat en daardoor meer tijd in beslag neemt.

Je elektrische brommer veilig achterlaten

Als je je elektrische brommer achterlaat bij een openbaar laadpunt is hij extra kwetsbaar voor schade en diefstal. Je gaat immers niet de volledige tijd bij je scooter staan, terwijl deze oplaadt. Vergeet daarom niet te kijken naar een goede scooterverzekering. Zo hoef je niet zelf op te draaien voor (hoge) kosten door schade of diefstal op.


© 2023 - Chargepoints B.V.