Oplaadpunten.nl
Home
Oplaadpunt aanmelden
Help
Berichten
Contact
Fietsoplaadpunten
Is een snellader voor thuis ook handig
7 mei 2022 door Redactie
Een openbaar oplaadpunt is ofwel een DC lader of een AC lader. Misschien moeilijke termen, maar kort gezegd laadt een AC lader op wisselspanning en een DC lader op gelijkspanning. Met een DC lader is je elektrische auto razendsnel opgeladen. Meestal zit de accu voor 80% vol binnen 30 minuten. Handig deze snelladers, vooral als je bij het tankstation even snel elektriciteit wil ‘bij tanken’. Maar is zo’n lader ook handig voor thuis? We vertellen je er graag meer over.
Laden aan huis; hoe snel gaat dat?
Er zijn verschillende methoden om thuis je auto op te laden. Allereerst via het stopcontact, alhoewel dat niet de meest veilige methode is. Door te laden via het stopcontact riskeer je brandgevaar. Een andere optie is inductieladen. Daarbij laad je de accu draadloos op via een magnetisch veld. De meest voorkomende optie is laden via een laadkabel en een laadpaal. Je kunt ‘gewoon’ laden via wisselstroom. Met een slimme laadpaal kun je zelfs opladen via zonnepanelen. Afhankelijk van welke elektrische auto je hebt, bedraagt de laadtijd via een gewone laadpaal zo’n 5 tot 11 uur. Ondanks deze laadtijden, zijn de AC laders de meest gebruikte laadpalen voor thuis.
En laden met een snellader?
De reden dat zo’n AC lader thuis veel wordt gebruikt, heeft te maken met de meterkast die de meeste woningen hebben. Het maximale laadvermogen van een AC lader bedraagt 22 kW en 32 ampère. Ook heb je een 3-fasen aansluiting nodig. Als je ’s nachts oplaadt, dan is er voldoende tijd om de accu ’s ochtends weer vol te hebben. Wil je toch sneller laden? Dan heb je een snellader nodig. Deze laadt via gelijkspanning direct de accu van de auto op. Hierbij wordt namelijk de omvormer van je elektrische auto omzeild. Hierdoor is een laadvermogen van 50kW tot wel 350kW te realiseren! Zo is de accu binnen een mum van tijd voorzien van stroom. Het enige nadeel, is dat onze huis-, tuin- en keuken meterkasten niet altijd geschikt zijn voor zulke hoge vermogens.
Conclusie; handig voor thuis?
Qua laadtijd ontzettend handig, maar als het om de aansluitwaardes gaat helaas niet. Een snellader heeft een hoge aansluitwaarde, waardoor ook de investering fors hoger ligt dan de investering van een AC lader. Voor tankstations en andere openbare locaties is dat geen probleem, want zij kunnen hun investering terugverdienen door tarieven in te stellen. Als je thuis wilt laden, kun je nog het beste voor een slimme laadpaal gaan! De laadpalen van Lanova kunnen bijvoorbeeld jouw zelf opgewekte, groene stroom voorrang geven op de reguliere stroom. Zo bespaar je enorm in de kosten! Lees hier meer over de
subsidie laadpaal thuis.