Elektrische auto invoeren uit Duitsland? Hier moet je op letten

12 mei 2023 door Redactie

In Nederland zien we steeds vaker elektrische auto’s rijden op de snelweg. Uit cijfers van de RAI Vereniging en de Bovag blijkt dat er inmiddels ruim 350.000 rondrijden in ons land. Hoewel de verwachting is dat dit er de komende jaren alleen maar meer gaan zijn, is de prijs van een elektrische auto voor veel Nederlanders nog een beetje te hoog.

Wanneer je wel elektrisch wil rijden, maar op zoek bent naar een goede auto met een iets lager prijskaartje dan is het aan te raden om eens te kijken naar het aanbod in Duitsland. Al jaren worden er auto’s uit Duitsland geïmporteerd; nu ook elektrische auto’s. Maar: waar moet je zoal op letten bij zo’n auto invoeren uit Duitsland? We zochten het voor je uit.

Lagere prijs voor elektrische auto’s in Duitsland

De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden in Nederland enorm. Daarom zou je denken dat de prijs voor elektrische auto’s toch echt wat lager zou liggen dan het nu doet. Dat is de reden dat steeds meer geïnteresseerden hier over de Duitse grens kijken om daar een elektrische auto aan te schaffen. Diverse Duitse aanbieders beschikken namelijk over heel wat jonge gebruikte elektrische auto’s waarvoor je minder geld hoeft te betalen dan wanneer je ze in Nederland zou kopen. Hoe dat komt? Simpel: voornamelijk door twee zaken.

Als eerst ligt het BTW-tarief bij onze oosterburen een stuk lager. Daar is het BTW-tarief 19% in plaats van de 21% zoals bij ons. Dat scheelt je best iets wanneer je zo’n grote aankoop zoals een elektrische auto doet. Bij de import ben je geen extra BTW verschuldigd. Daarnaast is de tweedehands markt van auto’s in Duitsland sowieso een stuk groter. Dat is al heel lang het geval. Duitsers zijn namelijk gek op nieuwe en écht goede auto’s, waardoor ze hun auto vaker wel dan niet inruilen voor een nieuwer exemplaar.

BPM berekenen is niet nodig bij invoer elektrische auto

Een ander financieel voordeel waar je rekening mee mag houden, is het feit dat je geen BPM hoeft te berekenen wanneer de elektrische auto wordt ingevoerd in Nederland. Bij gewone auto’s is dat wel het geval, maar bij elektrische auto’s wordt geen bruto-BPM verschuldigd bij de invoer ervan. Je hoeft dus ook geen rest-BPM meer te betalen. Wil je liever voor een hybride auto uit Duitsland gaan dan is dat financieel gezien ook interessant. Deze auto’s, die deels elektrisch zijn, zijn sowieso al beter te betalen dan elektrische auto’s en kosten in Duitsland helemaal minder dan in Nederland.

Daarbij vallen de BPM bedragen voor de import van hybride auto’s ook enorm mee, helemaal wanneer je het vergelijkt met de BPM die verschuldigd is bij auto’s die op diesel of benzine rijden. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze auto’s wel CO2 uitstoten en een elektrische auto niet. Elektrisch rijden is dan ook veel beter voor het milieu dan het rijden in een benzine- of dieselauto. Daarbij is rijden in een elektrische auto ook een tikkeltje goedkoper dan wanneer je op benzine of diesel rijdt. Dat zijn de tweede grootste redenen voor mensen om voor een elektrische auto te gaan.

Weet waar je elektrische auto op kunt laden

Waar je op moet letten wanneer je een elektrische auto uit Duitsland laat importeren, is dat je de juiste laadkabels meegeleverd krijgt. In Duitsland loopt men namelijk nog een beetje achter op Nederland wat betreft elektrisch rijden. Dit kan betekenen dat je bij de aanschaf oudere kabels krijgt die je op de openbare laadpunten in Nederland niet meer kunt gebruiken. Maar: koop je je auto bij een betrouwbare aanbieder, dan zullen zij daar extra goed op letten. Onthoud dus dat je hier eventueel naar kunt vragen, zodat je zeker weet dat je de goede oplaadkabels geleverd krijgt.

Verder moet je weten waar je je elektrische auto zoal op kunt laden. Verspreid over het land vind je diverse openbare oplaadpunten voor je auto. Daarbij is het natuurlijk handig om over een eigen oplaadpunt te beschikken, zoals een laadpaal bij je woning. In sommige met name grotere steden, zoals Utrecht en Amsterdam, vind je openbare oplaadpunten op de hoek van bijna iedere straat, maar dit is nog niet in heel Nederland zo. Daarnaast wil je niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van zo’n laadpaal. Laat je dus goed informeren over het plaatsen van een laadpaal bij huis om zo optimaal te kunnen profiteren van je elektrische auto uit Duitsland.


© 2023 - Chargepoints B.V.