Auto opladen met zonnepanelen: tot hoeverre is dit mogelijk?

11 november 2021 door Redactie

Je auto opladen met zonnepanelen, zo doe je dat

Overweeg jij je auto op te laden met zonnepanelen? Heb je een elektrische auto die je thuis of op een andere locatie oplaadt, dan is het zeker handig als je dit met zonnepanelen kunt doen. Dit is namelijk gratis en stukken beter voor het milieu. Normaliter zal de stroom die je gebruikt voor het opladen van je auto van het net komen. Je betaalt hiervoor een prijs per kWh. Dit is doorgaans een prijs van 0,26 euro per kWh. Hierdoor ben je niet alleen geld kwijt, maar weet je ook niet of jouw energie wel groen is. Om hier inzicht in te krijgen, kun je eens bekijken wat de laadpaal voor thuis kosten zijn en wat het je oplevert als je laadt via het net of via zonnepanelen. Wij vertellen je in dit artikel hoe het opladen van je auto via zonnepanelen precies werkt en wat je kunt doen als je nog niet beschikt over zonnepanelen. Lees snel verder voor meer informatie.

Zo werkt het opladen via zonnepanelen

Met een laadpaal voor thuis is het dus mogelijk om je auto op te laden via zonnepanelen. Je hebt hier uiteraard wel zonnepanelen voor nodig die op jouw woning of bedrijf zijn aangesloten. Het beste kun je de auto opladen als de zon schijnt. Je maakt hierbij gebruik van de zonne-energie die op dat moment geleverd wordt door de zon. ‘s avonds schijnt de zon niet. Is het donker, dan zullen de zonnepanelen geen elektriciteit leveren en betaal je wel voor de stroom. De zonne-energie voorziet jouw auto overdag van alle energie die er benodigd is om te kunnen rijden. Zelfs als het bewolkt is. Dit komt doordat zonnepanelen op licht werken, waardoor ze ook met bewolking een groot rendement kunnen leveren. Zonnepanelen brengen doorgaans het meeste op tussen maart en oktober. Bovendien is er ook in de herfst en winter sprake van straling van de zon, waardoor ze ook dan een groot rendement kunnen leveren.

Als je nog geen zonnepanelen hebt

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kun je als je een koophuis hebt vaak eenvoudig zonnepanelen laten installeren. Er zijn diverse bedrijven die zich bezighouden met de installatie van zonnepanelen. Je kunt hiervoor informatie opvragen bij de Vereniging Eigen Huis of bij de Vereniging van Eigenaren. Mocht je een woning huren, dan kun je overwegen lid te worden van een woningcorporatie om via daar zonnepanelen te laten installeren. Wil jij ook geld besparen met het opladen van je auto via zonnepanelen? Dan is het zeker aan te raden om zonnepanelen te laten installeren.


© 2023 - Chargepoints B.V.